ACEPT-AIR

Development of A Cost Efficient Policy Tool for reduction of Particulate Matter in AIR


 

Οι φορείς που σχετίζονται με το έργο ACEPT – AIR (πέρα από τα μέλη της σύμπραξης του έργου) αναφέρονται παρακάτω (μαζί με τους λόγους που τους καθιστούν σημαντικούς στην υλοποίηση του έργου ACEPT-AIR).

To Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (παλαιότερο γνωστό ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων) και ειδικότερα το Τμήμα Αέριας Ρύπανσης.

Οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές (Δήμοι και Περιφέρειες) στις αστικές περιοχές της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Βόλου. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο Σύνδεσμος των 21 Ο.Τ.Α  της Βόρειας και Ανατολικής Αθήνας, ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστον το ένα τρίτο της ευρύτερης Μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας.
2. Η Νομαρχία Μαγνησίας, νυν Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, όπου πρωτεύουσα είναι η πόλη του Βόλου.
3. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο οποίο εντοπίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας.
4. Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, ένας φορέας, στον οποίο η προγραμματισμένη εφαρμογή νέων τεχνολογιών θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ποσοτικοποιηθεί η συνεισφορά τους.

Οι παραπάνω φορείς έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετέχουν και να στηρίξουν την υλοποίηση του έργο ACEPT-AIR και για αυτό μπορούν συμπεριληφθούν στο έργο.

Άλλοι φορείς που μπορεί να συμμετέχουν στο έργο ACEPT-AIR είναι Δήμοι και μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις καθώς και ανεξάρτητοι φορείς μεταφορικών υπηρεσιών όπως το Μετρό, η Αττική Οδός κλπ., ως φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν στην μείωση εκπομπών αέριων ρύπων.

Επιπλέον των παραπάνω, στόχος μας είναι να συμμετέχει στο έργο και να έχει πρόσβαση στα αποτελέσματά του το ευρύτερο κοινό. Σκοπός του έργου είναι δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει σε ποσοτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχει η χάραξη νέων πολιτικών και να δείξει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων δράσεων-μέτρων. Από την άλλη πλευρά, μη αποτελεσματικά μέτρα μπορεί αλλαχθούν ή να απορριφθούν. Με αυτό το δεδομένο, μπορεί στη συνέχεια η λήπτες αποφάσεων, με την στήριξη του κοινού, να προχωρήσουν στη θέσπιση νέων μέτρων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 



 

LIFE 09 ENV/GR/000289

ACEPT-AIR

Programme Life+Environment Policy and Governance

 

    © 2010 ACEPT-AIR - LIFE09/ENV/GR/000289